Årets Oscarfilm

Årets Oscarfilm

Af: Ann Lind Andersen

Mange af årets Oscar-nominerede film kan netop nu ses på streamingtjenesterne. Oscar-uddelingen løber af stablen d. 25. april, og hvis du gerne vil følge med sendes det på TV2 fra kl. 23:20. Ann Lind Andersen vil være med til at kommentere inden og efter showet. Her er en guide til fem af årets Oscarfilm.

Nomadland

Chloé Zhao har nærmest ryddet bordet i denne ‘award season’. Hun er blevet den mest prisbelønnede instruktør nogensinde, allerede inden Oscaruddelingen, hvor hun er nomineret i seks kategorier. Og mon ikke hun også vinder der. Fuldt fortjent, for det er en fremragende film, hun har lavet. Med udgangspunkt i real life nomader, følger denne Oscarfilm Fern, spillet af Frances McDormand. Hun har mistet sin mand og har som midaldrende svært ved at finde et job, så hun kan betale huslejen. Hun begiver sig derfor ud på landevejene og tager midlertidige og oftest dårligt betalte jobs de steder hun kommer til. Det er socialrealistisk, men det er med Zhaos sans for stemninger, også en poetisk film, der i dybere lag handler om store tematikker som den amerikanske drøm og dens bagside.

Nomadland har premiere på Disney+ d. 30. april 2021.

Sound of Metal 

At blive døv, når du lever af at spille trommer, lyder som et mareridt. Det er det også for hovedpersonen Ruben (Oscar-nominerede Riz Ahmed). Han og kæresten lever af at tage rundt og spille med deres lille deathmetal-band. Men langsomt må Ruben acceptere, at den nedsatte hørelse er et problem. Ligesom indtagelsen af stoffer også er det. Han bliver henvist til et re-hab-sted for døve, hvilket han bestemt ikke synes om, for han ser ikke sig selv som handicappet. Og han drømmer kun om at få en cochlear-operation, så han kan høre igen. Og spille musik. Denne Oscarfilm er også nomineret for ‘Bedste Editing’ og det er en dansker, Mikkel E.G. Nielsen, der kan modtage den pris. 

Sound of Metal kan ses på Amazon Prime.

The Trial of the Chicago 7

Politik optager Aaron Sorkin, der først var kendt som en super velskrivende manuskriptforfatter (bl.a. serien ‘West Wing’) og i de seneste år også som instruktør. Nu er han blevet Oscar-nomineret for ‘The Trial of the Chicago 7’, der tager udgangspunkt i en autentisk retssag fra 1968. Her blev en række anti-Vietnamkrigs-demonstranter anklaget for opildne til vold og optøjer af regeringen og filmen følger den spektakulære retssag. På ensemble-holdet af skuespillere ses bl.a. Sacha Baron Cohen, der er Oscar-nomineret for sin præstation, Eddie Redmayne og Mark Rylance. Det kan virke som en lidt rodet omgang, men til gengæld var filmens timing ret god. Den kom lige i kølvandet på Black Lives Matter-bevægelsen og fik pludselig en aktuel relevans. Ihvertfald har filmen fået 5-6 Oscar-nomineringer, inklusiv for ‘Bedste Film’. 

The Trial of the Chicago 7 kan ses på Netflix.

Mank 

‘Citizen Kane’ af Orson Welles er ofte blevet kaldt verdens bedste film. Og alt kredit er gået til Welles. Glemt i historiebøgerne er det, at Herman J. Mankiewicz faktisk var manuskriptforfatteren bag. Den forglemmelse råder mesterinstruktør David Fincher bod på, efter et manuskript, hans egen far, Jack Fincher, skrev for mange år siden. Denne Oscarfilm er med sin sort/hvide æstetik en hyldest til Hollywoods gyldne æra, men er også en let bidende satire over filmstudio-systemet, hvor pengemændene har magten over kreativiteten. I rollen som den fordrukne, men halv-geniale Mankiewicz ses Gary Oldman, der også er nomineret til en Oscar for sin præstation. Og udover hans nominering, har filmen yderligere ni, så Akademiet har da kastet kærlighed på filmen så langt. 

Mank kan ses på Netflix.

Soul

Med ‘Inside Out’ viste instruktør Pete Docter, at man godt kan servere dybt filosofiske spørgsmål i film til hele familien, inklusiv børn. Det viser han igen at man kan i ‘Soul’, der handler om musiklæreren Joe Gardner. Han drømmer om at blive en berømt jazzpianist og lige som han står overfor en kæmpe chance for at realisere den drøm, dør han. Eller, han ryger til ‘The Great Beyond’, et slags efterliv, hvor han lykkedes med at flygte fra. Til ‘The Great Before’, stedet hvor alle sjæle, der venter på et nyt liv, er samlet. Her bliver han fejlagtigt antaget for at være en mentor og får ansvaret for sjæl 22, der skal genfinde sin livsgnist. Filmen er nomineret til tre Oscars, der i blandt selvfølgelig for Bedste Animations-spillefilm, hvor den har ret gode chancer for at vinde.

Soul kan ses på Disney+.