
5 Danske film du skal se i biografen
Af: Ann Lind Andersen
På trods af Corona tegner 2020 til at blive et stærkt år for danske film. Både i billet-tal og i kvalitet. Og hvis du ikke allerede har set dette års must-sees i biograferne, kan du nå det endnu.
Druk

Thomas Vinterberg har aldrig været bedre end i sin historie om skolelæreren Martin, der sammen med tre af sine kollegaer udfører eksperimentet: Bliver de bedre versioner af sig selv med en halv promille mere? Et eksperiment, der lokker, fordi de alle fire er kørt lidt surt i livet, her midtvejs. Der, hvor man spørger sig selv: Var det det her liv jeg drømte om? Udover det eksistentielle spørgsmål er filmen også et kig på den danske drukkultur, på godt og ondt, og så leverer Mads Mikkelsen både fremragende skuespil og en slutscene, der er en af de mest bevægende i dansk filmhistorie.
Se hvilke biografer der viser Druk: www.kino.dk
I Walk

Filminstruktør, kunstner, digter, sportsjournalist, levemand. Kært barn har mange navne og det gør sig i dén grad gældende for det efterhånden legendariske nationalklenodie, Jørgen Leth. I denne dokumentarfilm, som han selv har kaldt sit filmiske testamente, er det en aldrende Jørgen Leth vi møder. En mand, hvis krop er ved at forfalde, så han må huske sig selv på at løfte fødderne, når han går. Og som han må kæmpe med, når han vil udføre sit kunstværk midt ude i den cambodianske jungle. Filmen fungerer som en slags video-dagbog og har optagelser med fra da Leths hus på Haiti brød sammen under jordskælvet i 2010. Et vendepunkt, der ændrede hans liv radikalt og gjorde ham hjemløs. Også i overført betydning. De fleste optagelser er lavet af ham selv eller sønnen Asger Leth på mobiltelefon og de er med til at fremhæve den skrøbelighed, der er over Leth i filmen.
Lille sommerfugl

Familiefester kan gå noget så grueligt galt og heller ikke Ernst og Louise’s (Jesper Christensen og Karen-Lise Mynster) sølvbryllup går helt som planlagt. For Ernst har ikke fortalt sin kone, at den gård de har boet på altid, er ved at blive erklæret konkurs. Hvis han altså ikke tager imod kommunens tilbud om at gøre stedet til et flygtningecenter. Noget den småracistiske Ernst ikke vil overveje et splitsekund. Livet og alderen har gjort ham bitter, fjendsk og smålig, ikke bare overfor ‘de fremmede’, men over for alle. Det er Søren Kragh-Jacobsen, der har instrueret dette kig ud i provinsen. Derude, hvor forsamlingshuset i de små byer er det sociale omdrejningspunkt. Det er et stykke Danmark, der ikke ofte bliver beskrevet på film og med vanlig sans for det menneskelige, ender Kragh-Jacobsen alligevel med at fortælle en livsbekræftende historie.
Retfærdighedens ryttere

Der er double-up på Mads Mikkelsen i år, for han spiller også hovedrollen i Anders Thomas Jensens film. De to herrers samarbejde plejer at være godt. Tænk på Arne i Blinkende lygter, Svend Sved i De grønne slagtere og Ivan i Adams æbler. Her spiller Mikkelsen den udsendte soldat Markus, hvis kone dør i en togulykke. Han vender hjem for at tage sig af sin teenagedatter, men midt i sorgen, henvender den nørdede datalog Otto (Nikolaj Lie Kaas) sig til ham. Otto har en mistanke om, at togulykken var et attentat på en rocker og så beslutter de sig for at tage på hævntogt, med hjælp fra Otto’s to lige så nørdede og socialt akavede venner (Nicolas Bro og Lars Brygmann). Som vanligt i Jensens univers, er der knytnæver, grin, tårer og skæve karakterer i skøn forening. Filmen løfter sig til at være mere end blot tom underholdning.
Shorta

En ordentlig action-basker, der får adrenalinet til pulsere, det er lige hvad Anders Ølholm og Frederik Louis Hviids debutfilm er. Og den genre er sjælden i danske film. Samtidig er temaet brændende aktuelt, her i kølvandet på Black Lives Matter og debatten om politivold. En ung mand dør under en voldsom anholdelse og uroligheder over hele landet og særligt i ghettoerne stiger. To patruljebetjente, den garvede, kyniske og småracistiske Mike og den yngre og mere idealistiske Jens, ender efter en bil-eftersættelse inde midt i ghettoen Svalegården og får problemer med at komme ud igen. Kun med hjælp af drengen Amos, har de en chance for at komme levende ud. Måske. Det er neglebidende intenst, velfortalt og en hårdtslående dansk thriller, der fortjener at blive set.