Julegaver til krimi-læseren

Julegaver til krimi-læseren

Af: Ann Lind Andersen

Dansk krimi stortrives og vi har virkeligt velskrivende krimiforfattere. Ofte er de pageturners, som hurtigt kan sluges, uanset om man er i sommerhus med familien, på rejse eller bare har en hyggeaften med sig selv hjemme på sofaen. Her er fem anbefalinger på gode, danske krimier:

‘Kvæler’ af Janni Pedersen & Kim Faber

Pris: 229,95 kr.

Der er en god grund til at Faber & Pedersen vinder priser som læsernes yndlingskrimiforfattere, for med deres politi-detektiver har de skabt to karakterer man gerne vil følge. Selvfølgelig i et sindssygt spændende plot. Også her i tredje bind. Som den ene har vi den erfarne Martin Juncker, en dygtig politimand, der er nedslidt efter farens død, en ufrivillig skilsmisse og prostatakræft, som han holder skjult for omverdenen. Og som den anden har vi Stine, der er en handlekraftig dame, der normalt ikke finder sig i bullshit. Lige bortset fra dengang en af hendes kollegaer voldtog hende efter en julefrokost. Den sidehistorie har kørt som et parallelspor i de to første bøger, men bliver foldet ud her i tredje omgang, hvor parret er på jagt efter en arrogant seriemorder. Ved sidste side glæder man sig allerede til næste bind.

Manden i tre dele af Thomas Bagger 

Pris: 249,95 kr.

Navnet Thomas Bagger er nok ikke så kendt, men Aarhus-forfatteren har med ‘Manden i tre dele’ begået en ret vild krimi, der vitterligt har en type politi-detektiver man ikke støder på hver dag. Den ene har været undercover i en østeuropæisk mafia og den anden går med slangeskindsstøvler og har affarvet blondt hår. Også som noget anderledes, foregår plottet ikke i København, men i Sønderjylland. PÅ Smøl Vold bliver der fundet et lig af en ældre mand, som viser sig at være naturlig død. Liget skal, viser det sig, pege mod en anden forbrydelse. For ved udgravning af volden, bliver der fundet en hel flok af lig af unge kvinder. Noget yder på, at en seriemorder har været på spil i flere år i lokalområdet. Men hvem vil gøre opmærksom på forbrydelserne? Og hvem er seriemorderen? Det må de to særprægede politimænd i gang med at opklare. Og jeg tør godt love, at der er et par twists and turns, som ikke lige er til at gætte.  

Natrium Chlorid af Jussi Adler Olsen 

Pris: 189,95 kr.

En af Danmarks bedst sælgende krimiforfattere, Jussi Adler Olsen, er ude med en ny bog og som altid når det gælder Afdeling Q med Carl Mørck i spidsen, er der lagt op til en gedigen krimihistorie. Denne gang en, der involverer salt, deraf titlen. For nærmest ved et tilfælde opdager Afdeling Q-folkene en lille bunke salt ved en række forskellige typer dødsulykker. Et tegn på, at der måske ikke er tale om ulykker alligevel, men om en række mord, der drejer sig om selvtægt. Samtidig kommer en gammel sag tilbage og bider Carl Mørck i bagdelen. Så meget, at det skaber voldsomme problemer for ham. Afdeling Q med Assad, Rose og Gordon er som sædvanligt godt selskab og siderne flyver afsted.  

Imperiet af Michael Katz Krefeld

Pris: 199,95 kr.

En anden af landets bedst sælgende krimiforfattere er også ude med en ny bog i år. Denne gang med sin megapopulære detektivkarakter Ravn og hans engelske bulldog Møffe. Ravn bliver hyret til en opgave af sin advokat-veninde til at grave lidt i en kidnapning, der måske er selv-iscenesat. Det er i hvert fald formodningen. For den rebelske datter til en af landets rigeste mænd har vendt sin velhavende familie ryggen for at lave performance-kunst. Blandt andet en tidligere selv-iscenesat kidnapning. Men da datteren viser sig at være død, må Ravn grave dybere for at komme til bunds i sagen. Det er underholdende og letfordøjeligt skrevet. Og også lidt hårdt, hvis man er hunde-elsker, for Møffe har hårde tider.  

Tredive dages mørke af Jenny Lund Madsen 

Pris: 249,95 kr.

Udover at have skrevet dette års julekalender på TV2, er Jenny Lund Madsen også aktuel med sin første krimi. Og den har en noget særpræget og anderledes detektiv. Hannah er en elitær og snobbet forfatter, der ganske vist er ‘smal’, men det forhindrer hende ikke i at se ned på sin succesfulde krimiforfatter-kollega Jørgen. Så ved et skandaløst optrin på BogForum tager hun udfordringen om, at hun sagtens kan skrive en krimi på tredive dage. For at skrive rejser hun til Island og da der pludseligt sker et dødsfald i den lille by, hun har bosat sig i, sætter det skub i både hendes krimi og hendes detektiv-evner. Det er der kommet en virkelig underholdende og sjov krimi ud af, der varmt kan anbefales.