Perfekt læsetid: 5 bøger at lune sig på denne vinter

Perfekt læsetid: 5 bøger at lune sig på i januar

Af: Ann Lind Andersen

Januar kan være grå og trist, men en måde at slippe væk er at begrave sig i en god fortælling. Her er fem bud på bøger, der kan anbefales at dykke ned i. 

Anbefalelsesværdige bøger

Den opslugende fortælling: ‘Jordens salt’ af Jeanine Cummins, Alpha Forlag

Vi taler om flygtninge, læser om dem i nyhederne, hører om Trumps mur mod Mexico. Men hvordan er det at være en af dem? Det giver ‘Jorden salt’ et gribende indblik i. Historien handler om den stilfærdige boghandler Lydia, hvis familie bliver dræbt af et kartel. Alle på nær hendes otte-årige søn. De to må flygte op gennem Mexico og udstå hårde strabadser, kun holdt oppe af drømmen om et fredeligere liv i USA i rygsækken. Cummins’ bog er en af dem du ikke kan lægge fra dig, når du først får begyndt og historien om Lydia og hendes søn sidder i kroppen længe efter sidste side. 

‘Jordens salt’ får 4 ud af 6 skyer.

Køb eller tilføj ‘Jordens salt’ til din ønskeseddel her

Den ultimative biografi: ‘Barack Obama: Et forjættet land’, Lindhardt & Ringhof

Obamas bog er blevet kaldt ‘den ultimative biografi’ og har høstet seks stjernes-anmeldelser mange steder. Det er også en mand, der har meget at berette og meget at sige. Og moppedrengen på 862 sider er endda kun første del. Men man får meget ud af siderne. Dels et indblik i politik og ikke bare den amerikanske, men verdens historie, set indefra af en mand, der stod midt i begivenhederne som USA’s præsident. Obama er på vanlig vis reflekteret, velformuleret og humoristisk. Og dels er den ment til at virke inspirerende, især for de unge, for at engagere sig for en bedre fremtid.

‘Barack Obama: Et forjættet land’ får 6 ud af 6 skyer.

Køb eller tilføj ‘Barack Obama: Et forjættet land’ til din ønskeseddel her

Den hyggelige: ‘Matador’ af Jacob Wendt Jensen og Christian Monggaard, Book Lab

Ingen dansk tv-serie er så folkekær som ‘Matador’. Den er siden premieren i 1978 blevet genudsendt igen og igen og nærmest bare vokset i popularitet med årene. Og med bogen ‘Matador’ kan man svælge endnu mere i Korsbæk-universet skabt af Lise Nørgaard og Erik Balling og hvordan det blev til. De to forfattere, begge garvede filmanmelder-herrer, har talt med mere end 40 personer, der arbejdede med serien og bogen har arkivmateriale, fotos og produktionstegninger, der aldrig har været vist før. Man kan for eksempel læse om hvilken skuespiller, der egentlig skulle have spillet Maude før det endte med Malene Schwartz. En rigtig godbid for Matador-fans.

‘Matador’ får 5 ud af 6 skyer.

Køb eller tilføj ‘Matador’ til din ønskeseddel her

Den historiske: ‘Margrethe I’ af Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Gyldendal

Det er ikke meget vi kender til vores første kvindelige regent, Margrethe den første, men det bliver der nu rådet bod på. Dels med en spillefilm i år (hvor Trine Dyrholm spiller hende) og med Marstrand-Jørgensens virkeligt gode roman. ‘En bukseløs konge’ eller ‘The Lady King’ blev dronningen kaldt. For selv om hun kun var de facto regent gennem sin søn Olav, var hun reelt regent og hovedarkitekten bag Kalmar-unionen, samlingen af Norge, Sverige og Danmark. Noget af en bedrift. Før du tænker ‘kedelig historie-lektion’, så giv denne bog en chance, for kedelig er forfatterens beretning om den vildeste boss-lady ikke. En kvinde, der fra at være barnebrud som 10-årig via sin intelligens og politisk snilde, blev en magtspiller, som datidens mænd måtte bøje sig for i respekt.  

‘Margrethe I’ får 5 ud af 6 skyer.

Køb eller tilføj ‘Matador’ til din ønskeseddel her

Den nervepirrende: ‘Vinterland’ af Janni Pedersen & Kim Faber, Politikens Forlag

I vrimlen af krimier, der bliver udgivet i dette land, kan det være svært at vælge hvilken en man skal læse. ‘Vinterland’ er et rigtig godt bud, hvis man er til et stærkt terrorplot, en dygtig, men halvslidt kriminalbetjent og en fandenivoldsk kvindelig efterforsker. Altsammen super velskrevet med ordrette, virkelighedsnære dialoger og hvor man kan mærke forfatternes egne indgående kendskaber til politiarbejde. Og hvis du bliver bidt, fortsætter beretningen i ‘Satans sommer’. 

‘Vinterland’ får 4 ud af 6 skyer.

Køb eller tilføj ‘Vinterland’ til din ønskeseddel her

Bøger fra Saxo.dk

Saxo har et stort udvalg af litteratur fra de bedste danske forfattere. Bliv opslugt af en god roman eller bliv rørt til tårer af et rørende digt. Saxo har en bredt udvalg af skønlitterære værker og et bredt udvalg af faglitteratur. Tjek deres sortiment, bliv inspireret og find din næste bog blandt deres fantastiske udvalg.