5 spændende, kloge og crazy serier

5 spændende, kloge og crazy serier

Af: Ann Lind Andersen

Der er masser af timers god underholdning ude på streamingtjenesterne. I alle genrer og afskygninger. Her er mine bud på 5 spændende, kloge og crazy serier.

Small Axe

Hans film, ‘12 Years a Slave’ vandt en Oscar, og nu har den britiske instruktør, Steve McQueen, igen begået et kæmpe værk. Hvad der begyndte som en serie, er i stedet blevet til fem helstøbte selvstændige film under den fælles titel, ‘Small Axe’, der er et citat fra en Bob Marley sang om racisme. Og racisme er også temaet for alle fem film, der foregår i 1960’ernes og 1980’ernes London. Dog i meget forskellige afskygninger, stemninger og tonearter.

I en af filmene spiller John Boyega, der blev kendt med de nye Star Wars-film, en ung forsker, der vælger at blive politibetjent. På et tidspunkt, hvor der ikke var andre sorte betjente. Det er der mange af hans hvide kollegaer, der ikke rigtig kan håndtere. Og heller ikke blandt den sorte befolkning er der opbakning, da de ser ham som forræder. Sådan har hver film sin egen fortælling, der belyser racisme og det er så eminent bedrevet, at man må tage hatten af i respekt for McQueen.  

Small Axe får 5 ud af 6 skyer.

Se Small Axe på DR her

Tiger

At Tiger Woods er et gudsbenådet golftalent, er de færreste nok i tvivl om. Men hvilken historie ligger der bag talentet? Det er spørgsmålet, dokumentaren ‘Tiger’ stiller. Den røde tråd i de to episoder er forholdet til faren. Faren som den, der sætter baby Tiger til at slå til golfbolde og som pisker ham fremad og faren som er den, hvis drøm Tiger udlever.

Dokumentaren, der er baseret på den uautoriserede biografi om atleten, har – desværre – ikke interview med Tiger selv. En ret stor mangel. Måske fordi instruktørerne også dykker ned i de mange sexskandaler, sportsstjernen var en del af. Men dokumentaren fortæller også om hvor svært det var for Tiger, som den første sorte golfspiller på højt plan, at komme ind i en traditionel ‘hvid’ sport. Og uanset om man er golf-fan eller ej, er der noget kuldegysende frydefuldt ved at se et unikt sportstalent udfolde sig med nærmest overmenneskelig kraft, når der hole-in-one!

Tiger får 4 ud af 6 skyer.

Se Tiger på HBO her

Call My Agent

Det er ikke fordi det vrimler med gode franske serier, men en af dem er ‘Call My Agent’. 4. sæson er lige udkommet og det anbefales at se den fra begyndelsen. Serien følger livet på et agentbureau i Paris, hvor hovedpersonerne, agenterne, skal tage sig af deres kendte skuespil-klienter. Noget, der ikke altid er lige let, når man har med divaer, kunstnere og nybegyndere at gøre.

Mange kendte skuespillere dukker i cameos som sig selv, som Monica Belluci, Christoph Lambert og her i den nye sæson, Charlotte Gainsbourg og Sigourney Weaver. Det i sig selv er ganske sjovt, men kernen ligger i hovedkaraktererne, som man kommer til at holde af. Jeg er selv helt vild med den excentriske Andrea, der er en benhård forretningskvinde, men som også har en ‘wild side’. Serien er blevet min lille ‘hyggeserie’, jeg ser et par afsnit af indimellem andre, for den er både enormt velskrevet og velspillet.

Call My Agent får 5 ud af 6 skyer.

Se Call My Agent på Netflix her

Bling Empire

Realityshows er ikke det jeg ser mest af, må jeg indrømme, men i kølvandet på filmen ‘Crazy Rich Asians’ er der nu lavet en realityserie, der lød tilpas skør til at jeg kastede mig over den. Serien følger en række ekstremt rige asiater i Los Angeles, deres indbyrdes ven- og fjendskaber, der mest går ud på at bagtale hinanden (tænk ‘Real Housewives’), deres overdådige livsstil og ikke mindst deres kærlighedsliv. Det går ikke stille for sig og der bliver spenderet så mange dollars på bling i en grad, at dét i sig selv er ganske fascinerende.

Hovedfortælleren er modellen Kevin Kreidler, den eneste ‘fattige’ i persongalleriet, der også bliver halvforelsket i en af de andre undervejs. Sagt med andre ord, de otte episoder ryger lige så ubesværet ned som et glas kold rosé på en skoldhed sommerdag, og er god underholdning, når intelligensen har brug for en pause.

Bling Empire får 4 ud af 6 skyer.

Se Bling Empire på Netflix her

How to with John Wilson

John Wilson er lidt af en særling. I mange år har han gået rundt i New York og filmet alverdens ting, både bizarre observationer og små hverdags-situationer. Alle de optagelser er blevet tematiseret og klippet til serien: How to with John Wilson. Her tager han både antropologiske og sociologiske temaer op.

Første episode handler for eksempel om ‘small-talk’. Hvad er god small-talk egentlig? Hvad er virkningen af det? Og i et andet afsnit handler det om de stilladser, som New York, ligesom så mange andre storbyer, er fyldt af. Hvad er historien bag stilladser? Findes der messer for stilladser (og ja, det gør der, for sådan en tager John Wilson også på)? Det er finurligt, spøjst og indimellem ryger han ud af helt mærkelige sidespor, men det er stærkt underholdende og også ret tankevækkende

How to with John Wilson får 4 ud af 6 skyer.

Se How to with John Wilson på HBO her

5 spændende, sjove og crazy serier

Se flere artikler fra Ønskepost her